

Tijdens een sessie ontstaat er contact met de paarden. Paarden zijn intelligente, gevoelige dieren. Ze zijn kuddedieren en stemmen zich af op hun omgeving. Om te overleven, voelen en zien paarden de kleinste signalen die anderen uitzenden. Ook gevoelens in ons onderbewuste worden door de paarden opgemerkt. Zij reageren hierop door middel van lichaamstaal. Zonder oordeel laten zij ons zien wat ze voelen bij ons gedrag of bij onze houding. Dit maakt dat we onszelf kunnen zijn bij de paarden, en we een nieuwe kant van onszelf ontdekken of laten zien. Ook onze lichamelijke kwaaltjes kunnen door de paarden worden opgevangen. Paarden helpen de functie van het gedrag en/of de lichamelijke signalen te onderzoeken.
Hulpverlenen met paarden is dan ook een zeer doeltreffende manier om inzicht te krijgen in het eigen gedrag. Het effectieve hiervan is dat wanneer wij onze eigen gedachten, emoties, lichamelijke signalen of gedragingen (h)erkennen, er een gedragsverandering bij het paard plaatsvindt. Het is meer dan cognitief leren, door het te ervaren, te zien en te voelen, komt het bewustwordingsproces en het veranderingsproces sneller op gang. Dit kan leiden tot verandering van gedrag op verschillende leefgebieden.
Bij een sessie is een hulpverlener aanwezig die het proces begeleidt dat tussen het paard en de cliënt ontstaat. Door de paardenkennis, de kennis van hulpverleningsmethoden en methodieken, verschillende relevante werkervaring, kan de hulpverlener interventies toe passen die dit proces stimuleren. Afhankelijk van de hulpvraag wordt een bepaalde vorm aangeboden. Bij Galop op Maat werken we met de omgangsvorm Gentle Teaching, de methodiek oplossingsgericht werken, de methodiek lichaamsgerichte benadering en het ervaringsgericht werken.